Slik velger du ny mobiltelefon: Ting du bør tenke over

Skrevet tirsdag 8. februar 2022 | Beregnet lesetid: ca 6 minutter


Skal du kjøpe ny mobiltelefon, men sliter med å bestemme deg for hvilken enhet du skal velge? Teknologien utvikler seg hele tiden, og det skjer daglig nye fremskritt som stiller krav til mobilitet. Hvis du ikke har byttet mobiltelefon på noen år, er vi sikre på at du har mye nytt å glede deg til. Her følger noen tips og anbefalinger.

Nå er det perfekte tidspunktet å kjøpe en ny telefon. Endelig har de siste restriksjonene blitt fjernet, og da er det tid for å dokumentere familiens eventyr, eller bare snappe de hete nettene på Cafe Box til venner og kollegaer. La oss gå gjennom noen av de viktigste elementene å tenke på, når du vurderer en spesifikk modell. Vi skal også se på de viktigste funksjonene hos nye telefoner.

Funksjonaliteten du behøver (og ikke)

Noe av det viktigste når du skal velge en ny mobiltelefon, er å tilpasse modellen til ditt faktiske bruksområde. Det er ikke nødvendig å kjøpe det mest fancy, og butikkens dyreste mobiltelefon, bare fordi det er kjekt å ha. Apple har for en stund siden lansert iPhone SE, en enkel iPhone som henvender seg til dette segmentet. Den gir deg en enkel telefon, uten funksjonene som egentlig ikke er nødvendige. Den finnes i fire farger, har et 12-megapikselskamera, og kan enkelt dele bilder med andre iPhoner.

For eldre voksne som kan ha vanskeligheter med å trykke på små knapper, er større smarttelefoner som iPhone 12 Plus gode valg. På disse modellene er knappene lettere å nå enn på mindre enheter. Ettersom de ikke avviker stort fra en iPhone 7, kanskje du ikke vil kjøpe denne med eller mindre det faktiske behovet er der. Visse brukere kan syntes at den er stor og klumpete, og ha problemer med å holde den mot øret over lenger tid. En spøk som gikk rundt da Apple lanserte Plus-serien, var at man måtte ha spesialsydde bukser for å få plass til enheten i bukselommen.

For barn som kanskje ikke tar stor hensyn til å bevare telefonen over lenger tid, er iPhone 8 et bra alternativ. Denne modellen er svært holdbar, og har en rekke funksjoner for foreldrekontroll, slik som webfilter og aktivitetsoppfølging. Her finnes det heller ikke fingeravtrykksleser, noe som sikrer at barna ikke kan gjøre dyre kjøp uten tillatelse fra foreldre.

For den fargeglade brukeren finnes iPhone 8 i en rekke farger, men iPhone SE har igjen et enda større fargespekter.

Hva med en brukt telefon?

Hvis du leter etter en telefon med begrenset budsjett, er det også mulig å kjøpe en brukt eller renovert telefon. Disse telefonene finner du hos forhandlere som Power Renew og Elkjøp. Dette kan eksempelvis være smart om du behøver en ekstra jobbmobil, eller poden på åtte år skal få sin første hjemmetelefon. Samtidig sparer du penger, og redder en liten del av miljøet. Vinn-vinn der altså!

Finn ditt favorittmerke

Noe av det viktigste når du skal velge ny mobiltelefon, er at du finner ditt favorittmerke. Hos Mobilavtale er vi veldig glad i iPhone, og alle i vårt team bruker telefoner med eple-logo. Dette skyldes primært det gode økosystemet til Apple, som er kjent for å være plug-and-play mot andre enheter, slik som Mac og Airplay. Det finnes også en rekke gode muligheter hos Samsung, som har fått flere priser for å levere gode mobiltelefoner. Disse kjenner vi dog ikke til i detalj.

Det kommer stadig nye iPhoner på markedet, og det finnes mange forskjeller mellom den nåværende modellen, iPhone 13, og den velkjente iPhone 8 som ble lansert for få år siden. Ettersom Apple har lang erfaring som markedsleder, er det lett å bli overveldiget av alle forandringer som har skjedd de siste årene. For å forenkle prosessen for våre lesere, har vi sammenliknet forandringene og oppsummert dem i en enkel liste nedenfor.

Åtte ting du bør vite om iPhone før du kjøper den

  • Størrelse. Skjermen på den nye iPhone 13 er betydelig større enn tidligere modeller. Diagonalt måler den fire tommer. Dette høres lite ut, sammenliknet med Samsung, som i gjennomsnitt har skjermer på 4.5 tommer. Selve telefonen har ellers et kompakt design, noe som gjør den stilren og praktisk i bruk.
  • Lagring. Det finnes ulike størrelser, primært 16 GB, 64 GB og 128 GB. Størrelsen kan dog gå helt opp til en terabyte. Forskjellen er ganske stor, og minnet kan ikke oppgraderes i etterkant: derfor foreslår vi at du kjøper en størrelse for stor, slik at telefonen kan vokse med deg, og ikke omvendt.
  • Kamera. Kameraet har fått store kvalitetsforbedringer gjennom de siste modellene. Det nye kameraet gjør at du kan ta tydeligere bilder, selv på natten, og når du zoomer langt. Optisk bildestabilisering er nå også inkludert, noe som garanterer at videoene også blir tydelige og klare i kvaliteten.
  • Skjerm. Den nye iPhone-modellen finnes i standard og Max-modell, noe som avgjør skjermstørrelsen. For begge modellene har det blitt et sterkere kontrastforhold, samtidig som lysstyrken har blitt økt med over 25%.
  • Programvare. De nyeste Apple-enhetene støtter nyere programvare. Den nyeste versjonen av iOS gir deg en rekke ny funksjonalitet, slik som endringer i Siri-stemmen og mer omfattende bruk av 3D Touch-teknikken.
  • Batteritid. Den nyeste modellen støtter en batteritid på 12-15 timer, basert på en vanlig opplading. Den nyeste ladekabelen støtter også full opplading på bare en liten time, samtidig som den gir deg 12-15 ganger så mye tilbake.
  • Prosessorkraft. Med en grunnleggende prosessorkraft på nærmere 2Ghz sikrer du smidige skjermoverganger og raskere lastetid. Den har også en forbedret grafikkchip, som gjør det enda gøyere å spille spill.
  • Design. Den største forandringen ligger i de avrundede kantene, noe som gjør den lettere å holde i hånden, i forhold til tidligere modeller. Det bakerste kameraet har også fått seg en kraftig forbedring, noe som også har gjort det ganske stort. Det stikker dermed litt ut fra telefonen – noe som er en ulempe.

Hvordan finner jeg en billig iPhone?

Det kan være vanskelig å finne en billig iPhone. Hvis du leter på de riktige stedene, kan du forhåpentligvis finne en modell som passer dine behov. Det er for eksempel stor prisforskjell mellom å handle på Internett, og i en fysisk butikk. I noen tilfeller finnes det også operatører som har kampanjer på iPhone, noe som kan vise seg å være god butikk dersom du faktisk ønsker å binde deg over en lenger periode.

I listen nedenfor har vi samlet noen forslag til de beste kjøpene av ny mobiltelefon. Hvis du mot all formodning ikke er iPhone-fan slik som oss, kan du også finne et par Samsung-enheter i listen. Lykke til med valget av ny mobiltelefon!